Probabil ai aflat că astmul nu se vindecă... cel puțin în cazul adulților. O parte dintre copiii cu astm scapă de boală pe măsură ce cresc. Dar, dacă nu ești copil înseamnă ce te-ai pricopsit cu această pacoste pentru tot restul vieții. Și mai mult decât certitudinea bolii sperie neprevăzutul evoluției viitoare. Va fi boala la fel și peste 10 ani, va deveni mai blândă sau se va agrava? Care sunt efectele adverse ale medicamentlor pe care trebuie să le iau ani de-a rândul? Se moare din cauza astmului?
Astmul este imprevizibil, dar de multe ori, este chiar foarte bine că-i așa. Pentru că te poți trezi cu perioade îndelungate fără nici un simptom sau chiar că boala devine mai blândă în timp. Așa că nu-s motive de panică. Citește ce ți-ar putea aduce conviețuirea ulterioară cu astmul, pentru ca nimic să nu te ia prin surprindere.
Cum evoluează astmul
Pentru mulți adulți, astmul evoluează cu perioade bune și perioade mai puțin bune. Boala se agravează, la unele persoane, în lunile de iarnă, din cauza expunerii la frig. Altele se plâng de simptome mai dese și mai grave la sfârșitul primăverii-începutul verii, din cauza polenului. Odată ce vei descoperi care sunt situațiile care fac astmul s-o ia razna, vei putea să adaptezi tratamentul astfel încât să-l reduci la tăcere.
Pe termen lung, multe cazuri de astm ușoare până la moderate nu doar că nu se agravează, dar devin mai blânde, și mulți adulți au perioade îndelungate fără simptome. Chiar și în unele cazuri severe, se poate constata o ameliorare pe termen lung, în funcție de gradul de obstrucție a căilor respiratorii și eficacitatea tratamentului. Asta nu înseamnă că nu sunt și situații mai puțin fericite. În aproximativ 10% dintre cazurile severe persistente se produc modificări în structura pereților căilor respiratorii, funcția pulmonară fiind afectată progresiv și ireversibil, chiar și la pacienții tratați corect.
Per ansamblu, funcția pulmonară scade mai repede decât media la persoanele cu astm, în special la cele care fumează și la cele la care se produce foarte mult mucus. Cu toate acestea, nu se întâmplă prea des ca cineva să moară din cauza astmului, iar cele mai multe decese ar fi putut fi prevenite printr-un tratament corect. Se întâmplă foarte rar ca o persoană care primește tratament adecvat să moară de astm.
Efecte adverse ale corticosteroizilor inhalatori
Majoritatea pacienților cu astm se tem de efectele adverse ale medicamentelor inhalatoare, și în special ale corticosteroizilor? Dar este această teamă justificată? Într-adevăr, corticosteroizii au efecte adverse sistemice severe, dar acestea nu apar decât foarte rar când sunt administrați inhalator.
Reacțiile adverse locale sunt cele care apar mai des, dar nu sunt periculoase:
- Candidozăorală
- Răgușeală
- Tuse reflexă
Reacțiile adverse sistemice apar rar, la pacienții cu astm grav care primesc doze mari de corticosteroizi inhalatori, pentru perioade îndelungate de timp:
- Scăderea creșterii în înălțime la copii;
- Scăderea densității osoase;
- Probleme de vedere (cataractă și glaucom);
- Suprimarea funcționării glandelor suprarenale.